به گزارش سیماصنعت، گزارش بانک مرکزی از افزایش ۱.۲ درصدی قیمت مسکن در دومین ماه تابستان در شرایطی است که براساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم ماهانه مسکن طی مردادماه ۳.۱ درصد بوده، یعنی رشد قیمت مسکن طی این ماه نسبت به ماه قبل در گزارش مرکز آمار بیش از دو برابر گزارش بانک مرکزی بوده است.
اما فارغ از اختلاف شدید آمار بانک مرکزی و مرکز آمار درباره قیمت مسکن، بررسی کلی قیمت خرید و فروش مسکن در سال جاری براساس هر دو گزارش، حکایت از افزایش قیمت در ۵ ماه گذشته دارد که از خرداد ماه رشد قیمت، آهنگی باثبات داشته است.
برطبق گزارش بانک مرکزی از تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران در مرداد ماه امسال که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، قیمت مسکن در فروردین ماه امسال ۸۱,۶۳ میلیون تومان، در اردیبهشت ماه این رقم ۸۴.۷۵ میلیون تومان، در خرداد ماه ۸۵.۹۱ میلیون تومان، در تیر ماه این رقم ۸۷.۵ میلیون تومان و در مرداد ماه این رقم ۸۸.۵ میلیون تومان شد، در واقع طی ۳ ماه اخیر، قیمتها کمتر از دو درصد رشد داشتهاند. همچنین تعداد معاملات واحدهای مسکونی در مرداد ماه امسال نسبت به تیر سال ۱۴۰۳، ۳ درصد افزایش داشته است، این رقم در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۲۶.۲ درصد رشد را نشان میدهد.
کارشناسان بخش مسکن معتقدند که تداوم روند رشد قیمتها در بازار مسکن، در مقابل افت تعداد معاملات میتواند برای بازار مسکن پیامدهای جبرانناپذیری به همراه داشته باشد و دولت باید یک برنامهریزی عاجل و سیاستورزی مناسب در حوزه مسکن و ساختمان داشته باشد. در این میان روزنامه تعادل برای تحلیل بهتر بازار مسکن در ۵ ماهه ابتدایی سال جاری، نگاهی به گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن دارد که میتواند چشمانداز مناسبی از وضعیت آتی بازار را در اختیار متقاضیان خرید و فروش مسکن قرار دهد.
منطقه ۵ پیشرو در حجم معاملات
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در مردادماه سال۱۴۰۳ حاکی از آن است که از مجموع ۳۶۶۵ واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۲,۲۷ درصد، بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند، سهم مذکور در مقایسه با مردادماه سال قبل حدود ۰.۱واحد درصد افزایش یافته است.
همچنین طبق روال بازار مسکن، همچون ماههای گذشته بیشترین حجم معاملات مربوط به منطقه ۵ تهران میشود. توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در مرداد ماه سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که از میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۴ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه نامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۱۰، ۲ و ۴ به ترتیب با سهمهای ۹.۷، ۸.۱ و ۷.۷درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
منطقه ۱ گرانترین منطقه پایتخت
در مردادماه سال ۱۴۰۳، متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۸۸,۵ میلیون تومان بود، در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده معادل ۱۷۹.۰۱ میلیون تومان به منطقه ۱ و کمترین آن با ۴۲.۱۲ میلیون تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است. علاوه بر این توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده شهر تهران در مردادماه سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که به لحاظ مساحت، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ متر مربع، سهمی معادل ۵۵.۷ درصد از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادهاند. همچنین ۵۷ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در این ماه (۸۸.۵ میلیون تومان) معامله شده و ۵۰ درصد از معاملات هم به واحدهای مسکونی با ارزش هر واحد کمتر از ۶ میلیارد تومان اختصاص داشته است.
رشد بالای ۴۵ درصدی کرایه بها
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و کل مناطق شهری در مرداد ماه سال ۱۴۰۳ نشانگر رشد یکسان ۵,۳ درصدی شاخصهای مزبور نسبت به ماه قبل است. رشد نقطه به نقطه شاخص مزبور در تیرماه امسال در شهر تهران و کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۴۵.۵ و ۴۹ درصد است. براساس آمار بانک مرکزی همچنین در مرداد ماه از مجموع ۲۲ منطقه شهر تهران، ۹ منطقه رشد ماهانه منفی را تجربه کردهاند. ضمن اینکه رشد نقطه به نقطه قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در مردادماه سال ۱۴۰۳ به ۱۶.۸ درصد رسید که در مقایسه با رشد این مولفه در مقطع زمانی مشابه سال قبل کاهش چشمگیری را نشان میدهد.رشد مولفه مزبور در مردادماه سال ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن معادل ۷۷.۴ درصد بوده است.
انتهای پیام